Saraste family; Maaliskuu 2024

31.03.2024

SARASTEEN MAALISKUU

Vuodenajan vaihtuminen ja valon lisääntyminen tuo iloa ja positiivista energiaa. Havaittavissa on myös kisaväsymystä koulun ja muiden arjen asioiden tiimoilta on vähän jokaisella silloin tällöin. Tsemppaamista ja ohjausta tarvitaan, mutta pääsiäinen onneksi toi hetken levähdyksen arjen puurtamiseen. Ensimmäiset hieman lämpimät kelit toivat intoa ulkoiluun, skeittilautoja jo kaivettiin esiin, mutta takatalvi jos toinenkin hieman hidasti kesäkauden puuhia.

Lasten kanssa pohdittiin hyvää aihetta maaliskuun blogille ja aiheeksi valikoitui koulu, sillä kevään eteneminen sekä innostaa, että myös jännittää. Sarasteella on itsenäistyviä lapsia, peruskoulun päättäviä lapsia sekä peruskoulua jatkavia lapsia. Peruskoulun päättyminen on jännittävä paikka, mitä sitten tapahtuu? Pääsenkö jatko-opintoihin? Mahdollisuuksia on monia, vaikka ammattikouluun tai lukioon ei matka jatkuisikaan. Esimerkiksi Tuva-koulutuksessa on mahdollista jatkaa peruskoulua, jos se on vielä 17-vuotiaana kesken ja Tuva-koulutuksessa on myös ammattikoulutukseen valmistava linja.

Nykyisin myös erilaisia tukimuotoja on monia. On etäkoulua, vuosiluokkiin sitoutumatonta, pienluokkia, erityisopetusta, tukiopetusta, sairaalakoulu… Jokaiselle löytyy oma keino käydä koulussa tai suorittaa sitä eteenpäin vielä enemmän yksilöidyllä tavalla. Tärkeintä on yhteistyö ja, että lapsen koulunkäynti mahdollistaa myös kuntoutuksen ja siihen liittyvät käynnit.

Sarasteella keskustellaan paljon lapsien kanssa siitä, kuinka tärkeää on suorittaa peruskoulu loppuun. Se on avain niin moneen asiaan, kuten jatko-opintoihin ja työelämään. Vaikka nyt ei kiinnostaisi opiskella niin myöhemmin voi kiinnostaa ja silloin on kiitollinen, että peruskoulu on suoritettu eikä sitä tarvitse enää murehtia. Tässä korostuu itsetunnon vahvistaminen ja omien vahvuuksien hyödyntämiseen oppiminen. Sarasteella jokainen lapsi on suorittanut koulua, vaikka joskus tarvitaan erittäin paljon tukitoimia ja silloin ne on yhteistyössä koulun kanssa suunniteltava ja toteutettava. Yhteistyö kumppaneita on aina oman kunnan ala- ja yläkoulu, lukio, ammattikoulut ja sairaalakoulu.

Kaikille on paikka yhteiskunnassa, kun sen oman jutun löytää eikä kenenkään elämä ole ennalta päätetty. Mahdollisuuksia on ihan siinä missä muillakin. Opiskella voi myös työpainotteisesti, jos ei lukeminen kiinnosta. Ja aina on työmahdollisuuksia, mutta siinäkin asiassa peruskoulun suorittaminen ensin antaa parhaimmat eväät tulevaisuuteen.

Kesäloma siis siintää jo aika lähellä, osalle tulee kesäkuussa tieto jatko-opinnoista ja osalla vielä itsenäistyminen täysi-ikäisyyden lähestyessä mullistavat elämän aika lailla. Sarasteella on myös käyty etäkoulua ja oman alueen koulu on tietysti se, mistä opetus tulee ja osa lapsista kulkeekin itsenäisesti bussilla "kylille" kouluun.


Kirjoittanut ohjaaja Elli

Haastattelin joitakin lapsia koulun käynnistään sijoituksen aikana Sarasteella.

  •  Missä käyt koulua?

"Mä käyn Tuvaa, ammattiin valmistamalla linjalla. Siellä on myös työharjoittelua viitenä päivänä viikossa tässä kevätkaudella. Käyn työharjoittelussa hiihtokeskuksissa. Olen myös ollut työharjoittelussa autopajalla, kirpputorilla ja raksallakin joskus auttelemassa."

"Tuva Kuopio, peruskoulua suoritan loppuun."

"Käyn Nilsiässä vaan peruskoulua."

"No oon Nilsiän oppilas, mutta suoritan koulua Sarasteella."

  • Millä kuljet kouluun?

"Bussilla ja toiseen työharjoittelupaikkaan ohjaaja vie ja hakee autolla, koska sinne ei kulje busseja."

"Bussilla…"

"Bussilla menen."

"No mä kävelen omasta huoneesta olohuoneeseen."

  • Miten viihdyt koulussa ja työharjoittelussa?

"Viihdyn kyllä, tykkään molemmista. Varsinkin perjantain omakotikurssi on huippukiva. Mitään sellasta inhokki juttua koulussa ei ole."

"No joskus viihdyn, mutta voisi olla kivempaa. Sarasteella on kiva tehdä etäopintoja."

"No en viihdy, koulurakennus on jotenkin synkkä, vuodenajat väsyttää, siis mua ainakin kevät väsyttää ja koulu on ankeempaa käydä ja alkuviikot on aina hirveitä, ei jaksaisi käydä koulua."

"No mä käyn täällä Sarasteella etäkoulua, ihan kyllä ok ja joskus on mielenkiintoisia aineita, mutta en mä aina jaksa tai ei mua ainakaan kiinnosta aina kaikki aineet. Ruotsi ja matikka, nii ja äikkä on tylsiä, eikä kiinnosta yhtään."

  • Onko sinulla kavereita koulussa?

"On kyllä."

"Yksi kaveri on mulla samassa luokassa."

"Yksi kaveri on mulla koulussa."

"No ei mulla oo, kun en käy siellä koulussa. Mutta kyllä mä tiiän porukkaa sieltä."

  • Onko jotain muuta mitä haluat kertoa koulunkäynnistä?

"No ei."

"No ei oikeestaan."

"Ei."

"Kannattaa koulut käydä ja mahdollisimman paljon hankkia monipuolista työkokemusta."

Kirjoittanut ohjaaja Elli

Myöhemmin yksi lapsista innostuu kirjoittamaan oman näkemyksensä ja kokemuksensa koulunkäynnistä Sarasteella:

MINUN KOULUN KÄYNTINI SARASTEELLA

Nuoren kertomaa: Sarasteella kävin vaihtoehtoisesti koulua, koska ei onnistunut normaalissa koulussa . Tämä sovittiin opettajan ja ohjaajien kanssa, ensin kyllä kokeilin käydä koulussa Kuopiossa. Sarasteella kuitenkin suositellaan jokaisen käyvän koulua koulussa, mikäli siihen on mahdollisuus. Tärkeintä on kuitenkin käydä koulua jotenkin, saada suorituksia.

Sarasteella tehdään opettajan antamia tehtäviä itsenäisesti tai ohjaajan kanssa. Parasta on, kun voi käydä tehtäviä rauhassa.


Kirjoittanut: Sarasteen nuori oman kokemuksen pohjalta