Ammattilaisena lastensuojelussa; Työntekijähaastattelu osa 3 ja vuorotyö

01.07.2024

VUOROTYÖ JA JAKSAMINEN

Sarasteen lastensuojeluyksikkö toimii 24/7, tällöin tietysti myös työvuorot jakautuvat aamu-, ilta- ja yövuoroiksi. Joskus myös pidemmiksi leirityövuoroiksi esimerkiksi silloin, kun olemme lasten kanssa mökkireissulla tai retkellä.

Pääsääntöisesti arkipäivät pyörivät kolmella vuorolla. Vastuuohjaaja on aina aamuvuoroissa samoin kuin yleensä myös yksi sairaanhoitajista, koska päivään sisältyy usein terveydenhoidollisia asioita, lääkärikäyntejä, labroja, lääkehoitoon liittyviä asioita, apteekkikäyntejä ym.

Iltavuoroon tulee sekä lähihoitajia, sosionomeja, että sairaanhoitajia. Iltavuorossa tapahtuvat monet tärkeät asiat, viikkomiitinki, muu yhteinen toiminta lasten kanssa, sairaanhoitaja- ja omaohjaajakeskustelut sekä itsenäistymis- ja ehkäisevä päihdetoiminta ryhmä. Iltavuorossa soitetaan vanhemmille/huoltajille kuulumis- soitot sekä tietysti tärkeimpänä lasten kanssa oleminen.

Yövuoroa tekevät enimmäkseen vakituisesti samat ohjaajat. Tärkeimpänä tehtävänä on tietysti lasten valvominen ja turvallisen sekä rauhallisen yön takaaminen, hyvän yöunen turvaaminen, lasten herättäminen arkisin, aamupalan laittaminen ja lääkkeiden anto. Yövuoron tehtäviin kuuluu myös talossa siivoaminen.

Siivoustöitä tekevät kaikki vuorot ja jokainen on omalta osaltaan vastuussa omien jälkien ja vuoron jälkien siivoamisesta, esimerkiksi keittiön osalta, jolloin seuraavan vuoron on helppo aloittaa työvuoro. Kuitenkin on siivoustehtäviä, jotka on helpointa tehdä yöllä. Näitä ovat vessojen pesu, jääkaappien siivous, toimiston siivoaminen ja niin edelleen. Muissa vuoroissa työn pääpaino on lasten kanssa toimimisessa, kun taas yövuorossa luonnollisestikin lapset nukkuvat.

Sarasteen lemmikkien hoito kuuluu myös isolta osalta yökön tehtäviin. Yökkö ruokkii koiran ja kissat aamuin illoin ja saa kissoista erittäin mukavat ja kaikenlaiset kepposet keksivät pikku kollegat.

Viikonloppuisin ja loma-aikoina työvuorot voivat olla niin sanotusti pitkiä päivävuoroja. Tällöin on mahdollista lasten kanssa lähteä retkille ja muutoinkin viikonloppuisin on erilaista puuhaa kuin arkena. Usein lapset tai osa lapista on myös kotilomilla viikonloppuisin.

Sarasteella vuorotyön jakoon on kiinnitetty erityistä huomiota ja tällä turvataan työntekijöiden jaksaminen. Iltavuorosta ei vaihdeta aamuvuoroon, vapaat ovat vähintään kahden päivän mittaisia ja jokainen voi esittää toiveita vuoroihin ja useimmiten nämä vapaatoiveet toteutuvat. Myös työntekijät ovat usein valmiita joustamaan tarpeen tulleen.

Työvuorosuunnittelussa tärkeä tekijä on kunkin vastuualueet, jotta niiden toteuttaminen ylipäätään on mahdollista. Vuorojen vaihdossa on otettu huomioon raportin pitämiseen aika edellisen vuoron kanssa kuin myös aikaa lukea raportit.

Työvuorosuunnittelussa jokaisen henkilökohtainen elämä pyritään ottamaan huomioon niin pitkälle kuin se on mahdollista, lastenhoitoajat ja jopa omat lemmikit pyritään huomioimaan, jotta kenenkään ei tarvitsisi töissä ollessa murehtia sellaisia asioita.

Yövuorojen osalta kunkin työntekijän omat toiveet on otettu huomioon. Yövuoroja ei ole pakko tehdä, jos kokee valvomisen vaikeaksi. Joillakin se on ihan terveydellinen syy ja esimerkiksi iän myötä voi olla vaikeaa pysyä koko yö hereillä. Yövuorojen teko vaatii hyvää terveyttä ja fyysistä jaksamista ja on myös oma taitolajinsa saada nukuttua päiväaikaan.


Haastattelun tehnyt ja tekstin koonnut ohjaaja Elli

TYÖNTEKIJÄHAASTATTELUSSA YÖOHJAAJA JENNI

  • Kuinka pitkään olet työskennellyt Sarasteella?

"Minä olen Jenni ja olen työskennellyt Sarasteella kohta 2 vuotta lähinnä yöohjaajana, mutta myös muutamia päivävuoroja silloin tällöin tehden."

  • Mitkä kolme sanaa sinulle tulevat ensimmäisenä mieleen, kun ajattelet Sarastetta?

"Nuoret, yhteisöllisyys, luottamus."

  • Onko sinulla Sarasteella jokin tietty vastuualue? Kerro hieman vastuualueestasi, mitä se pitää sisällään ja mitä se tarkoittaa juuri meillä täällä Sarasteella?

"Sarasteella vastuualueeseeni kuuluu nuorten unien turvaamisen lisäksi siivoushommat, talo onkin helppo siivota silloin, kun lapset nukkuvat. Sarasteen lemmikitkin tulee usein hoidettua öisin ja ovatpa myös muutenkin yökön seurana ( = säikyttelevät ja pitävät hereillä)."

  • Mikä on parasta työssäsi?

"Joskus jollain lapsilla ei tule uni, silloin saa aikaan hirmu hyviä keskusteluja. Lapsi saattaa kertoa mikä valvottaa, onko murheita ja niin edelleen. Välillä vuorot alkavat sen verran aikaisin, että lasten kanssa kerkeää tehdä erilaisia asioita, varsinkin näin kesällä. Lisäksi työ on kuin toinen perhe."

  • Oletko huomannut kehittyneesi ammatillisesti jossain osa-alueella Sarasteella työskentelyn aikana?

"Omat neuvottelu/keskustelutaitoni ovat kehittyneet. Myös nepsy koulutuksesta on ollut paljon hyötyä."

  • Onko jotain mihin haluat panostaa ja kehittyä paremmaksi?

"Kyllä, aina on paljon uutta opittavaa ja haluan jatkossakin kehittää itseäni ammatillisesti."

  • Onko sinulla opiskelusuunnitelmia, tai muita ammatillisia mielenkiinnon kohteita liittyen lastensuojelu alaan ja työhön Sarasteella?

"Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa lähteä opiskelemaan, toki koulutuksista en kieltäydy!"

  • Pystytkö hyödyntämään harrastustaustaasi, erikoisosaamistasi tai mielenkiinnon kohteitasi työssäsi?
"Harrastan koirien kanssa eri lajeja ja erityisesti metsähommia! Tämä kompensoi hyvin ajoittain raskasta yötyötä. Yövuorot on välillä raskaita ja kaikille ne eivät sovi. Minulle ne käyvät ja vaikkakin välillä sosiaalinen elämä kärsii, kun päivät nukkuu ja yöt tehdään töitä. Onneksi vapaat kompensoi näitä ja kerkeää nähdä ystäviä ja harrastaa koiran kanssa metsähommia!"