Saraste family; Retket ja reissut

24.06.2024

RETKITOIMINTA SARASTEELLA

Toukokuun kuulumisia käsittelevässä blogissa muistelimme lasten kanssa parhaita kesämuistoja ja parasta kesätekemistä. Sen aiheen jatkoksi sopii hyvin retkiteema. Sarasteella tehdään paljon päivänkestoisia retkiä, varsinkin kesällä suunnataan usein uimarannalle piknik eväiden kera. Pohjois-Savon alueella on isoja hiekkarantoja, joissa on tilaa temmeltää. Toiset viihtyvät vedessä, toiset kalastavat, joku haluaa olla rannalla ja jutella ohjaajien kanssa, joku toinen käy kävelyllä ja ottaa valokuvia.

Päivän pituisiksi retkiksi voidaan laskea myös reissut kauppakeskus Matkukseen. Nämä ovatkin hyvin odotettuja reissuja. Lapsen kanssa tehdään tarpeellisia vaateostoksia ja omalla rahalla voi tehdä omia ostoksia. Yleensä käymme myös syömässä lasten valitsemassa paikassa.

Pidempiä retkiä teemme myös pari kolme kertaa vuodessa. Kesäperinteeksi on muodostunut mökkiviikonloppu ja useampana vuotena kesällä on tehty myös toinen retki ja kohteena ollut Särkänniemi. Suunnitteilla on ollut myös ulkomaanmatka, mutta se on vielä toistaiseksi toteutumatta.

Ylivoimaisesti mukavimmaksi retkeksi lapset nimeävät mökkiviikonlopun vuodesta toiseen. Mökkiä valitessa vaatimuksena on ranta ja vene. Vaikka periaatteessa kaikkia samoja toimintoja voidaan tehdä myös Sarasteen omasta yksiköstä käsin, niin mökkeilyssä tuntuu vain olevan sitä jotain taikaa. Kysyttäessä nuoret kertovat parasta olevan yhdessä olo. Mökillä ovat mukana kaikki lapset ja vaihtelevasti eri ohjaajia.

Särkäniemi reissuissa nimetään kaikista parhaaksi asiaksi laitteet. Osa tykkää kaikista hurjimmista laitteista, osa ei mene niihin suin surminkaan. Pienen paikkakunnan lapset ovat innoissaan jo siitäkin, että pääsevät niin sanotusti "isoille kylille", kaupunkeihin Kuopion ja eritoten Nilsiän ulkopuolelle.

Retkitoiminta vaatii työnantajalta ja työntekijöiltä suunnitelmallisuutta, jaksamista ja erilaista työvuorosuunnittelua. Retkelle lähtevät ohjaajat tekevät leirityöaikaa ja sen jälkeen on pidemmät vapaat. Muilla taas on vapaita retkien aikana ja työvuorot retkiohjaajien vapaiden aikana. Lisäksi huomioon on otettava kunkin ohjaajan tilanne, pystyykö omasta arjesta irrottautumaan esimerkiksi viikonlopun ajaksi. Vapaaehtoisia ohjaajia on aina löytynyt mökille ohjaajiksi.

Retket vaativat myös suunnitelmallisuutta, lapsilta kirjataan toiveita, mitä halutaan tehdä, mitä toiveita ruokailun suhteen ja niin edelleen. Ohjaajat kirjaavat lopullisen suunnitelman ja ohjeistuksen. Mukaan täytyy muistaa pakata vaatteet, hygieniatarvikkeet, lääkkeet, EA-tarvikkeet, aurinkorasvaa, hyttysmyrkkyä, puhelimien laturit, kelakortit ynnä muuta kaiken mahdollisen varalta.

On myös henkilökohtaisia retkiä, esimerkiksi kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta lähteä esimerkiksi sukutapahtumaan perheen jäsenen kanssa. Silloin on pyritty järjestämään reissu ohjaajan kanssa, jotta nuori pääsee tärkeäksi kokemaansa tapahtumaan. Ohjaajan kanssa on oltu muun muassa häissä satojen kilometrien päässä.

Muitakin kahdenkeskeisiä retkiä on järjestetty. Itse olin omaohjattavan kanssa kevättalvella retkellä Juankoskella. Lapsi kirjoitti retkestä itse omin sanoin.

Kirjoittanut ohjaaja Elli

JUICE RETKI

Kävimme yhdessä Sarasteen ohjaajan kanssa kahdestaan katsomassa Juankoskea. Erityisesti sieltä kävimme katsomassa Juicen synnyin kotia ja patsasta kävimme katsomassa taas Juicen torilla.

Kävimme vilauksella myös katsomassa Juicen kädenjälkiä, mutta ne olivat vielä lumen peiton alla.

Tämän jälkeen myös kävimme syömässä Nilsiässä, Väinössä.

Retki oli minun mielestäni yksi parhaimpia retkiä, mitä olen elämässäni tehnyt. Sillä pienestä pitäen Juice on kiinnostanut minua. Retki oli myös musiikin kannalta todella hyvä, sillä iskelmää pauhasi auton radiosta koko matkan ajan.


Kirjoittanut Sarasteen nuori