Saraste family; niin se vuosi taas vaihtui

18.02.2024

Tammikuu 2024

Alkuvuosi Sarasteella, kuten koko Pohjois-Savossa käynnistyi aikamoisissa paukku pakkasissa. Mittarin elohopea tipahti muutamana aamuna miltei 40 miinusta, niin seuraukset alkoivat väistämättä näkyä myös Sarasteella. Työntekijöillä oli muutamana aamuna soveltamista ja luovimista päästä työpaikalle, kun autot alkoivat hyytyä vähän itse kullakin, mutta näytti tuota samaa sattuvan ympäri kylää, kun yksi koulukyytikin hyytyi Nurmeksentien varteen.

Eräänä torstai aamuna pakkasta ollen -38 astetta, talon supersankariksi paljastui vapailla oleva työntekijä, joka ensin kuskasi aamuvuoron töihin ja toimitti vielä yövuoronkin kotiin sekä sen jälkeen vielä ajoi lapsia kouluun. Hyvällä yhteishengellä päästiin siitäkin hyisestä aamusta vaikeuksien kautta voittoon.

Kouluvuosi alkoi sekä säiden, että jaksamisen vuoksi hivenen hitaasti, kun talossa kovasti sairasteltiin. Tammikuu siis meni kaikin puolin suhteellisen rauhallisissa ja uneliaissa merkeissä.

Helmikuuta kohden sitten tahti jo kiihtyikin huomattavasti, kun koulut pyörivät taas täydellä teholla ja arki alkoi taittaa jo normaaleissa merkeissä. Sarasteen lemmikitkin alkoivat heräillä lisääntyvän valon myötä pienimuotoisesta talvihorroksesta, kissat sohvan nurkalta ja Armas koira innostui taas lenkkeilystä ja lumessa piehtaroinnista.


Lasten kanssa mietittiin tammikuulle teemaa haastatteluun blogia varten. Aiheeksi valikoitui tietokone- ja pelikonsolipelaaminen. Ohjaaja esitti lapsille kuusi kysymystä, lapset kertoivat haastattelussa seuraavaa:

  • Pelaatko tietokone- tai pelikonsolipelejä?

"Silloin tällöin tulee pelailtua forttia ja scate kolmosta."

"Vapaa-ajalla tulee pelattua GTA rp:tä sekä FordKnightiä ja CS kakkosta."

  • Onko sinulla omaa pelikonetta?

" Läppärillä pelaan." 

"Joo, mulla on pöytäkone, kyllähän sä sen tiiät."

  • Mikä tekee pelaamisesta mielenkiintoista?

"No siinä saa ajatukset muualle."

"Pääsee rentoutumaan rauhassa."

  • Mitä hyviä puolia olet huomannut saavasi pelaamisesta?

"No kavereita, siis ihan vaan pelimaailman kautta, sellaisia pelikavareita."

"Kielitaitohan tässä on kehittynyt pelaamisen takia, ja Atk-taidot!" Ja oon mä pelannut MindCraft koulupelejäkin, siis ihan itekseni!"

"Niin minäkin!"

"Niin ja opettaja sanoi, että olen sorminäppäryyttä ja pikakirjoitusta oppinut tietokonepeleistä, joten erittäin hyödyllistä puuhaa."

"Niimpä, hyödyllisiä taitoja, ja mä oon kanssa saanut kavereita."

"Tää pelaaminen on siis sellainen kiva harrastus ja kannattaa, jos silleen maltillisesti pelaa, ei liikaa saa kuitenkaan pelata."

  • Minkä ikäisenä aloititte pelaamisen?

"No siis mä olin jotain viisi vuotta, pelasin Puuha Pete -peliä. Eka konsoli oli niitä ensimmäisiä vanhoja Wii-konsoleita, sellainen valkoinen."

"Niin minullakin oli sellainen Wii, ja sitten playkka nelonen. Mä pelasin Minioneita, aloitin pelaamisen jotain seitsemän vuotiaana."

"Mullakin oli Wiin jälkeen playkka nelonen, ja pelasin Minioneita."

  • Mitä pelejä silloin oli, kun sä olit pieni? Eräs lapsi kysyy ohjaajalta.

"Sillon oli ainakin se ping pong peli, eiks vaan?" Eräs lapsista arvaa, ja demonstroi ping pong -peliä käsillään.

"Joo, kyllä" ohjaaja eläytyy muistelemaan, "Commondore 64 oli ensimmäisiä siihen aikaan, ja sitten tuli Super Mario ja Segalla oli sellainen Hedge Hog peli."


Loppuvuonna 2023 jatkuen alkuvuoteen lapset ovat Sarasteella sanoittaneet räppi biisejä. Tunteita, kipeitä muistoja, vaikeita asioita ja oman elämän isojakin juttuja on sanoitettu ja räpätty valmiisiin biitteihin. Ohjaajat ovat saaneet näitä myös osittain lukea ja kuunnella räppäämistäkin.

Tekstit ovat olleet todella syvällisiä, oivaltavia ja hyvin monipuolisia. Taitoa löytyy niin sanoituksiin kuin itse räppäämiseen ja sovittamiseen biittiin. "Vau" totesi ohjaaja eräänä perjantai iltana saadessaan kutsun lapsen huoneeseen porukkaan mukaan kuuntelemaan. "En muista, koska olisin kuullut viimeksi näin vaikuttavaa tekstiä keneltäkään, mulla meni kuulkaa kylmät väreet!"

Siitä sitä ajatusta sitten lähti, kun ohjaaja keksii kysyä: "Hei, mitä mieltä olette, haluaisitteko näitä tekstejä joskus julkaistavan blogissa? Minusta olisi ihanaa, kun näitä tekstejä olisi esillä. Teillä on ihan oikeata asiaa." "Kyllähän sitä voisi näitä jotain lähettää." kuuluu vastaus ja samalla kiitetään palautteesta.

Näissä tunnelmissa on hyvä jatkaa vuotta eteenpäin ja katsoa mitä kevät-talvi tuo tullessaan. Selvää on, että oli sää sitten kylmä tai lauha, talosta ja sen ihmisistä, niin lapsista kuin aikuisistakin löytyy lämpöä ja aitoa toisista välittämistä.

Kirjoittanut ohjaaja Elli

Nuoren sanoittama rap-biisi.