Saraste family; Huhtikuu 2024

13.05.2024

SARASTEEN HUHTIKUU

Huhtikuussa Sarasteella ilmestyi tuttuun tapaan keittiön ikkunalaudalle puolikkaat maitotölkit multineen ja niihin istutetut siemenet alkoivat pikkuhiljaa kasvaa taimiksi. Tölkeissä kasvaa tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Taimet siirtyvät säiden lämmettyä kasvihuoneeseen ja kasvimaalle kasvamaan. Lumen alta huhtikuussa alkoikin jo hiljalleen paljastua myös kasvimaa, jossa kasvatetaan kesäisin perunaa, sipulia, mansikoita ja herneitä. Loppukesästä saadaankin sitten taas ihan oikeaa satoa omasta puutarhasta.

Pääsiäinen päättyi kuun alussa ja loppukuusta taas juhlittiin vappua. Sarasteella pidettiin vappuaattona tietovisa. Visan aikana moni lapsi kertoi, ettei tiedä mitään ja ihan päin prinkkalaa menee vastaukset, mutta kuitenkin tarkistuksessa ilmeni, että tietoa ja päättelykykyä löytyy. Palkinnoksi oli karkkia ja serpentiiniä. Lasten kanssa tehtiin myös munkkeja ja simaa sekä talo koristeltiin ilmapalloin ja serpentiinillä. Nämä olivat Sarasteen kissojen, varsinkin Martta kissan mielestä erittäin mielenkiintoisia koristeita.

Lasten kanssa mietittiin huhtikuun blogiin aihetta kuukausikuulumisten lisäksi ja, koska itsenäistyminen on taas ajankohtaista, valittiin se aiheeksi. Sarasteella on itsenäistyvien nuorten ryhmä, jossa käydään läpi kaikkea itsenäistymineen liittyvää eli mitä kaikkea omilleen muuttaminen ja eläminen täysi-ikäisenä tarkoittaa.

Oman kodin etsiminen, takuuvuokrat, vuokrat, sähköt, netti, puhelin, vakuutukset… niin paljon asioita, mitä opetellaan itse hoitamaan ja huolehtimaan. Asunnon, liittymien ja laskujen maksun lisäksi itsenäistymiseen liittyy todella paljon muutakin. Jokainen tarvitsee ruokaa, vaatteita, bussikortin, kulkuvälineet, harrastukset, hygieniatarvikkeet ja paljon muitakin juttuja, joita ei aina osaa etukäteen miettiä. Lisäksi on asioita, joita pitää hoitaa: huolehtia itse veroilmoitusten oikeellisuus, apteekki- ja terveysasiat ja niin edelleen. Sarasteella annetaan nuorille mahdollisimman hyvät eväät itsenäistymiseen sekä jälkihuolto.

Itsenäistyvien nuorten ryhmässä tehtiin mielikuvaharjoitus tehtävä. Jokainen kuvitteli itsensä tyhjään asuntoon ja lähdettiin yhdessä miettimään, että mitä sinne tarvitsemme. Mitä huonekaluja, kodinkoneita ja päivittäistavaroita tarvitaan. Siitä päästiin aasinsiltana esimerkiksi siihen, että ennen kuin voi laittaa ruokaa, pitää olla ruuan laittoon sopivat astiat, hella ei toimi ilman sähköä ja niin edelleen.

Mielikuvaharjoitus oli hyvin konkreettinen ja opettavainen sekä nuorille mieluinen tehtävä. Teimme myös harjoituksen, jossa tulostimme yksiön pohjapiirustuksen ja sinne hahmoteltiin huonekalujen sijoittelu, oman maun mukainen värimaailma sekä sitä, mitkä ovat omat tarpeet, tarvitsenko tietokonepöydän pöytäkoneelle, käytänkö läppäriä, tarvitsenko vieraita varten vuodesohvan, minkä kokoisen ruokapöydän tarvitsen ja niin edelleen.

Olemme opetelleet myös katsomaan läpi tärkeitä posteja: mitä veroilmoituksessa lukevat asiat oikein tarkoittavat entä mitä KELA:n päätöksessä sanotaan ja mitä se tarkoittaa, miten tarkastetaan lasku ja niin edelleen. Olemme harjoitelleet myös tärkeiden papereiden säilytystä ja arkistointia omaa kotia ajatellen. Näihin kaikkiin asioihin perehdymme Sarasteella itsenäistyvien nuorten ryhmässä ja lisäksi jokaiselle nuorelle lähtee mukaan oma itsetehty ja koottu itsenäistymisen kansio.

Sarasteen eräs itsenäistyvien nuorten ryhmään osallistuva nuori halusi kertoa itsenäistymisestään Ikea reissulta, jonka hän teki kotilomalla. Nuori halusi kertoa asiasta ohjaajan kysymysten avulla eli haastatteluna reissusta.


Kirjoittanut ohjaaja Elli

Haastattelu omatoimisesta kotilomalla tehdystä Ikea reissusta:

  • Kenen kanssa olit Ikeassa?

"Kotilomalla käytiin perheen kanssa."

  • Mitä ostit sieltä?

"Vaaterekin, kenkätelineen, hyllyn, työpöydän, yöpöydän ja TV-tason."

  • Olitko etukäteen päättänyt mitä ostat?

"Aikalailla, kattelin kyllä etukäteen."

  • Miksi halusit ostaa huonekaluja?

"Halusin sisustaa huoneen omilla minun makuun olevilla huonekaluilla ja tehdä hankintoja jo omaan kotiin vietäväksi sitten joskus."

  • Oliko sinulla budjetti?

"Oli omia rahoja säästössä ja oli budjettikin mielessä, nyt meni 160€ rahaa."

  • Oliko helppo päättää mitä ostat?

"Ei ollut ja kun budjetti piti pitää mielessä."

  • Kuka kokosi huonekalut?

"Ihan itse kokosin."

  • Miksi juuri nämä valikoituivat sulle?

"Koska TV-taso oli just sopiva mun telkkarille ja hylly näytti tosi kivalta."

  • Tukiko tämä sinun mielestäsi itsenäistymistä?

"kyllä tuki."